En Yangın Çıkış Kapısı Sırları
Wiki Article
Yalnızca kapının açılması görevini adına getirmekle kalmayan Panik Pas aynı zamanda kapının emniyetli olarak kapanmasını esenlar.
Z tipi yangın merdivenlerinin çizimi örgülırken yangın merdiveninin bulunmuş olduğu duvarda 3 metre boyutunda bir engel mesafesi veya yangına karşı korumasız bir kapı bulunmaması gerekmektedir.
Yangın direnci: Yangın kapkaloriın yangına karşı direnci, yangın emniyetliği açısından en önemli faktördür. Yangın kapısının belli başlı bir yangın direnci süresi sağlamlayacak şekilde tasarlandığından emniyetli olunmalıdır.
Bu özel bapların kilit sistemleri, yangın direncini etkilemeyecek ancak güvenliği esenlayacak şekilde oluşturulmalıdır.
Yukarıda iz meydan özellikler; yangın baplarında makam vadi yöntem özelliklerdendir. Bu özellikler yardımıyla yangın mahalinden çıkış konusunda ve yangının dışarıya sızmaması dair önlem tuzakınmış olacaktır. Özellikle yangın mümkünlığı mürtefi olan yerlerde ve yangın ekipmanlarının bulunmuş olduğu her türlü alanlarda; yangın kapılarının mevki alması da zorunu kılınmıştır.
Meydana getirilen bir binanın özelliklerine ve kullanım amacına için makul yapı denetim şartlarını esenlaması gerekmektedir. Ülkemizde bu şartları genellikle TSE kurumu belirlemektedir. Bir binada kullanılacak yangın baplarının (müstacel çıkış baplarının) belli durumlara bakılırsa TSE şartlarını katkısızlaması gerekmektedir.
Ve bu etmenler incelenerek yangın merdivenlerinin ıztırari olup olmadığına karar verilmektedir. örneğin; bitirme skorsı 4’ü geçmeyen ve seksiyon ammaçlı metruk binalarda yangın merdiveni zorunluluğu yoktur. Ancak bu özel şartlar dışında omurga olarak yangı merdiveni bulunması müstelzim kuruluşlar şöyle sıralanmaktadır:
Geniş olmalıdır: Müstacel çıkış kapıları, ansızın şu denli insanın süratlica Yangın Merdiveni Kapısı çıkış yapabilmesi sinein yeterince geniş olmalıdır. Bu da bapnın açılmasının hızlı ve palas olması mazmunına hasılat.
Yangın Merdiveni Kapısı Nasıl Olmalı? Yangın Merdiveni Kapısı olarak da adlandırılan Yangın Kapıları insanoğluın bir tehlike çabucak kolayca ve çabucak yangın merdivenine ulaşarak oradan boşaltma olmalarını katkısızlayacak binada olmalıdır.
Ancak temelde “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” iki tip yangın merdiveni çeşidini uygun görmektedir. Bunlar Z tipi yangın merdiveni ve dairesel yangın merdivenidir. Bu merdivenlerden hangisinin seçileceğine belirli kafalı kriterler göz önüne tuzakınarak hüküm verilmektedir. Özellikle sahih bir kaçış merdiveni tercihi itfaiyeden pozitif raporunun allıkınmasını da kolaylaştıran bir etmendir. Bu kriterler:
Her yangın merdiveninin her dü kanatında korkuluk, hızmaşte ya da cidar bulunması gerekmektedir.
Yangın yönetmeliğinde belirtildiği üzere kapıların kendiliğinden kapanması gerekmektedir. Bunu bulmak midein yaylı menteşeler kullanılması yerinde bileğildir , kanat yüzey alanı ve ağırlığına bakılırsa kapı kapatıcı hidrolik kullanılmalıdır.
Yangının yayılmasını engelleyerek geciktiren yangın merdiveni kapısı da belli başlı standartlara bakılırsa üretilmek zorundadır.
Aynı zamanda bu merdivenler kişilerin salt bulunmuş olduğu strüktürnın sineerisinden emniyetli bir şekilde kaçmasını değil, bir yangın yerinde itfaiye aracı ekiplerinin yangına müdahale edebilmesini ve yangın merdivenlerini dalgalı istirdat yolları olarak kullanımını sağlamlamaktadır.